De werking van een warmtepomp


De warmtepomp bestaat al heel wat jaren. Toch wordt het verwarmingssysteem tegenwoordig nog steeds populairder. Zeker vergeleken met alternatieven als de cv ketel kan de warmtepomp interessant zijn. Maar hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Hier onder worden de principes aan de basis van de warmtepomp kort uitgelegd.

Warmte onttrekken uit een natuurlijke bron

Dit is het principe aan de basis van de warmtepomp. Door middel van straling wordt uit een natuurlijke bron warmte onttrokken. De manieren waarop dit gebeurt verschillen per soort warmtepomp. Ook de natuurlijke bron kan verschillen. Voor sommige warmtepompen is dit de lucht, voor andere warmtepompen is dit de grond of zelfs een lichaam water. Ook daar zit weer verschil tussen de warmtepompen, sommige warmtepompen werken met een gesloten systeem en sommigen met een open systeem.

Koudemiddel

Het koudemiddel is een essentieel deel van de warmtepomp. Dit is een speciaal middel dat al op hele lage temperatuur gaat koken en dan verdampt. Dit stelt het middel in staat warmte te onttrekken aan de natuurlijke bron en deze warmte later weer over te brengen aan de te verwarmen. Elke soort warmtepomp gebruikt een koudemiddel.

Deze warmte amplificeren

Na het onttrekken van de warmte uit de natuurlijke bron is het koudemiddel nog niet warm genoeg om de ruimte te verwarmen. Daarvoor moet het namelijk nog verwarmd worden. Dit gebeurt door middel van een compressor. Deze drukt als het ware de damp samen waardoor de deeltjes sneller gaan bewegen en de damp verwarmt. Inmiddels is het koudemiddel dan warm genoeg om de ruimte te gaan verwarmen.

De ruimte verwarmen

Afhankelijk van de soort warmtepomp gebeurt dit op verschillende manieren. Een lucht/lucht warmtepomp verwarmt aan de hand van lucht, zoals de naam het al een beetje verklapt. Een lucht/water warmtepomp onttrekt zijn warmte uit de lucht maar gebruikt water om te verwarmen, bijvoorbeeld met een radiator.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Wit Hekwerk. Een hek, wat kost dat?

Hoe vind je Aqua Vivenda zwembaden specialist?

Basisregels voor schoonhouden Aqua Vivenda zwembad